På billedet ser du den smukke udsigt fra Himmelbjerget ud over Julsø, som ligger i direkte vandforbindelse med Outdoorfestivalens basecamp på Siimtoften i Ry. Her er der er udsigt ned til havnen i Ry, Ry Marina og Ry Roklub. Om sommeren er der meget aktivitet her. Sejlads om sommeren er fyldt med smukke sejlture i søerne fra Ry til Silkeborg. En tur der i roligt tempo tager cirka to timer.

Søerne er godt belagt med både, og der er  udsigt til smukke træer fyldt med svulmende blade og blomster. Når man igennem Julsø, så er der også udsigt til mange smukke huse langs søkanten. Der er kanoer med gamle, unge og børn og et par enkelte hunde. Folk der bader fra både og fra vandkanten. Der er is der spises, og Hjejlen der jævnligt kommer osende forbi. Det er lange lyse nætter og skøn nattesøvn i en båd, der vugges stille af blide bølger.

Men alt det er sommer. Når november kommer, så skal motorbådene op. Så hvordan livet i en motorbåd er på vandet om vinteren er der ikke mange, der kender til. Men det gør Jes Hørby fra Ry.

Sejlturen fra Ry til Silkeborg tager cirka to timer. I Silkeborg er der en sluse, hvis man skal videre. Her kan store både dog ikke komme igennem. I Ry er der en vej, hvor kanoer bliver båret over for at komme videre ad Gudenå.

Han fik nemlig en båd med stålskrog, så den kan sejle igennem næsten hvad som helst. Den har også gulvvarme og brusebad og så var Jes og manden Jonathan klar til en vintersæson på Silkeborgsøerne. En hel speciel oplevelse, som Jes beskriver sådan her:

Det første, der slår en, når man sejler om vinteren på søerne, er, hvor meget større alt virker. Træerne er nøgne og ofte er vandstanden højere end om sommeren. Selvfølgelig har man også det hele for sig selv, på nær de modige kajakker, som ofte har sejlet efter os, når isen skulle brydes. Det meste af vinteren er vandet nu flydende men meget koldt, og derfor sejler vi meget opmærksomt og kun om dagen. En grundstødning ville være rigtig træls,  hjælpen meget svær.

Fuglelivet er helt fantastisk. Udover de arter, som holder til i søerne om sommeren, kommer mange spændende trækfugle forbi og slår sig ned for vinteren. Svanerne og hejrerne bliver vinteren over, og både fiskeørnene og havørnene ser man ofte. De sky troldænder er der i hundredevis, og mikrolappedykkeren og isfuglene får man let øje på nu, hvor alting står nøgen. Det er som om fuglene genindtager sø-systemet, og de er ikke når så sky som om sommeren. Inde i skoven ser man ofte hjortene, fordi træerne er nøgne.

IsfuglIndlægget blev bragt i Ry Marinas medlemsblad Ank’ret, hvor Jes også beskriver, hvordan han nu i flere år har hentet julemanden på Grønland for at fragte ham til juletræstændingen i Ry. Men det er en helt anden historie.

Man kan godt sejle ud med båden fra Ry Marina, selvom man ikke er medlem af klubben. Der er plads til, at man kan sætte sin båd i vandet fra trailer, og kommer man fra vandsiden er der gæstepladser på ydersiden af de yderste broer.

Læs mere om Ry Marina

 

 

Nyhedsbrev

Vil du vide mere om Outdoorfestivalen, følge med i vores verden og have mulighed for at deltage i konkurrencer?
Så tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

* indicates required