Dyb squat (skovskiderstilling) forebygger stive og ømme led.

 

Den dybe squat, også kendt som skovskiderstilling, er en stilling, som bruges af mennesker verden over til hvile, arbejde, spise og afføring. Men her i vesten er denne stillingen sjældent brugt. Det går ud over vores bevægelighed, så vi får stive og ømme led

”Børn gør det naturligt, men når de kommer i skole og skal sidde i ti år på en stol bliver kroppen for de fleste ude af stand til at indtage den dybe squatposition. At bruge tid i en squat kan give mange gavnlige gevinster og kan blandt andet være med til at genoprette balance i kroppen.”

Sådan siger Thomas Pretsch fra BetterMove. Hans budskab er, at vi selv kan gøre rigtig meget for at bevare vores smidighed. Og helt grundlæggende drejer det sig altså om, at vi skal gå i squat. For vores sundhed. Hvis du har været på Aros i Aarhus og set Boy, så er det lige nøjagtig den position, vi skal være i.

Boy fra AROS – Foto: Anders Sune Berg

”Det er en naturlig position for kroppen og det er en vigtig position, der har været overset i mange år,” siger han.

Thomas blev inspireret, da han hørte et foredrag fra en amerikansk fysioterapeut, der fortalte om Asien.

Befolkningen der gør alting på gulvet. De sidder på gulvet, de sidder i squat, når de er på toilet, og når de slapper af. De får ikke udskiftet led og døjer ikke med rygproblemer, som vi gør i vesten, hvor vi sidder på en stol hele dagen. Vi rejser os fra et forhøjet toilet. Vi sidder på en stol, når vi spiser, og når vi arbejder. Vi gør ingenting på gulvet, og det betyder, at vi ikke får bøjet vores knæ og hofter optimalt,” forklarer Thomas Pretsch.

Derfor skal vi gå i squat!

Thomas anbefaler, at man sidder sådan i 10 til 30 minutter om dagen. Men mindre kan også gøre det, og så kan man træne sig op til at sidde i squat.

Belønningen er smidigere hofter, knæ og ankler. Balancen får det også bedre. Og det hele gælder. Både turen ned til squat og fra squat og op i stående position.

 

Sådan kan du bruge squat i din hverdag.

Stillingen kan du nemt få ind i din hverdag. Sæt dig i squat, når du skal:

  • Ordne vasketøj
  • Lege og bade dit barn og selv tage bad i en squat.
  • Se TV
  • Sende mails og snakke i telefon
  • Lave havearbejde
  • Sæt dig i squat oppe i sofaen
  • Vente på bussen/toget eller generelt når du venter.
  • Bruge en skammel til fødderne på toilettet, så kroppen kommer tættere på squat-positionen, når du er på toilettet.

 

God fornøjelse.
Læs mere om squat og om Thomas Pretsch og BetterMove her. BetterMove har været med på Outdoorfestivalen i tre år og du finder dem også på festivalen igen i 2020. Glæd dig!

Nyhedsbrev

Vil du vide mere om Outdoorfestivalen, følge med i vores verden og have mulighed for at deltage i konkurrencer?
Så tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

* indicates required